Fairplay Chamber Music grundades 2017, då under namnet Järna Festival Academy, med en tydlig vision av vad verksamheten skulle vara:
- en kammarmusikfestival och en sommarakademi med rätt förutsättningar för att uppnå högsta möjliga konstnärliga kvalitet, både för elever och tillresta artister.
- en progressiv festival som drivs av moderna värderingar gällande bland annat klimat, miljö och jämställdhet.
- en verksamhet där det konstnärliga innehållet fungerar som en positiv kraft för människan och samhället, som med hjälp av musik, konst och vetenskap bidrar till fördjupning och diskussion om de ämnen som definierar vår samtid.

Festivalens omfattning och utformning är i ständig förändring, dels för att inte fastna i gamla hjulspår och dels för att snabbt kunna agera på nya idéer och förutsättningar.

Hållbarhetsarbetet har sedan starten utvecklats och mer och mer kommit att definiera verksamheten. Det ligger inte bara i framkant utan har även blivit något som andra aktörer söker hjälp med - till exempel genom det EU-finansierade projektet Songs of Travel där Fairplay Chamber Music 2024 tillsammans med Cellissimo/Music for Galway, Valdres Sommersymfoni och Piano Biennale och datorspelsutvecklaren Causa Creations sätter hållbarheten i fokus både på scenen och i planeringen. I Songs of Travel har Fairplay Chamber Music en ledande roll i att skapa en klimatpolicy som andra festivaler kan använda. Givetvis ska denna policy vara förankrad i forskning och därför utformas den i samarbete med forskare vid University of Galway på Irland. Det långsiktiga samarbetet med Valdres Sommersymfoni som inleddes 2022 ger förutom klimatvinster även konstnärliga och ekonomiska vinster.

Hållbarhetsarbetet har blivit en självklar del av verksamheten och är något som definierar oss. 2023 valde vi därför att byta namn från Järna Festival Academy till Fairplay Chamber Music. Namnet skapades utifrån vad vi vill vara:

FAIR - Reko med moderna värderingar
PLAY - Lekfulla och oväntade
CHAMBER MUSIC - Internationellt relevanta inom kammarmusik

Såväl offentliga som privata organisationer och institutioner har valt att stötta och därigenom möjliggöra verksamheten. Vi är här för att stanna och för att tillsammans med våra musiker, elever och vår kära publik fortsätta uppleva unika, betydelsefulla och klimatsmarta konstnärliga möten!

/Peter Friis Johansson & Jakob Koranyi
Konstnärliga ledare för Fairplay Chamber Music
OM OSS
GRUNDARE och KONSTNÄRLIG LEDARE
Peter Friis Johansson, pianist
Pianisten Peter Friis Johansson är känd för sina eldiga framträdanden, nyanserade tillvägagångssätt och sitt insiktsfulla program. Han har blivit internationellt hyllad genom sina framträdanden med ledande ensembler och sina prisbelönade framgångar i många internationella pianotävlingar. Peter är också aktiv som entreprenör och som lärare. Han har tidigare hållit föreläsningar om idéhistoria och retorik och ger regelbundet masterclasses vid musikkonservatorier i Sverige och utomlands.
GRUNDARE och KONSTNÄRLIG LEDARE
Jakob Koranyi, cellist
Jakob Koranyi är professor i cello vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, där han också undervisar i kursen om Hållbart Yrkesliv i Musik. Han söker aktivt sätt där musiken kan vara en positiv kraft för klimatet och miljön. Efter att ha turnerat världen runt på ett omfattande sätt, slutade Koranyi 2019 att acceptera uppdrag som innebär transporter med flyg.
PRODUCENT
Magda Boreson
Magda Boreson är utbildad cellist vid ArtEZ University of Arts i Zwolle, Nederländerna och har en bachelorexamen i klassisk cello. Hon har därefter utbildat sig inom kulturproduktion vid Stockholms Universitet och arbetar nu främst som producent inom kultur och konsertverksamhet. Magda har också studerat samhällsplanering och har ett särskilt intresse för hållbarhet och kulturens roll i samhället. Magda arbetar även som producent för barockorkestern Rebaroque och festivalen Gränslandet.
AKADEMIANSVARIG
Pauline Claise
Pauline Claise är Akademins administratör och värdinna. Med en fransk far och en svensk mamma, och efter att ha bott i Spanien i fem år, pratar Pauline flera språk. Pauline tog sin naturvetenskapliga gymnasieexamen 2015 för att sedan delta i det internationella ungdomsinitiativprogrammet YIP i Järna där hon studerade socialt entreprenörskap. Pauline studerar nu hållbarhet och ekonomi vid Stockholms universitet. Pauline, som också har arbetat som både lärare och ungdomsledare, har alltid haft ett intresse för musik. Hon jobbar på Kulturhuset i Ytterjärna som värdinna och scenarbetare och spelar själv piano.
KONSTNÄRLIGT RÅD
Jakob Koranyi, Peter Friis Johansson och Guro Kleven Hagen
Vårt konstnärliga råd består av Jakob Koranyi, Peter Friis Johansson och norska violinisten Guro Kleven Hagen som är konstnärlig ledare för Valdres Sommersymfoni sedan 2017. Konstnärliga rådet formerades 2022 då festivalerna ingick det långsiktiga samarbetet med att koordinera delar av program och artistutbud så att festivalerna kan uppnå effektivitetsvinster i form av lägre utsläpp samt konstnärliga och ekonomiska fördelar. Rådets mål är att skapa ett gemensamt och kvalitativt festivalprogram så att festivalerna tillsammans kan utveckla sitt miljöarbete. Fairplay Chamber Music arrangerar varje år ett 30-tal konserter med internationellt renommerade artister inklusive en festival och internationell sommarkurs. Valdres Sommersymfoni arrangerar varje år cirka 25 konserter på internationell toppnivå i Valdresregionen. Samtidigt arrangeras också kurser för 300 barn och unga.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Producent
Magda Boreson
+46 (0) 704 – 53 33 83
contact@jarnafestivalacademy.com
Akademiansvarig
Pauline Claise
+46 (0) 737 173 898
academy@jarnafestivalacademy.com