Varmt välkommen till Fairplay Chamber Music 2024!
Årets festival genomsyras av att vi är en del av EU-projektet Songs of Travel, som genom musik, forskning och interaktiva upplevelser utforskar kopplingen mellan migration, resande och klimatkrisen. Festivalen bjuder på bland annat fem uruppföranden, musikfenomenet Sara Parkman och hela Gävle Symfoniorkester!

Några av våra mest uppskattade evenemang såsom Yoga med Bach och vår populära brunchkonsert gör comeback även i år. Även Running for Beethoven, Sveriges mest klassiska lopp, kommer tillbaka och nytt för i år är att startplats till loppet ingår i vårt förmånliga Festivalpass! Och så blir det naturligtvis många timmars härlig kammarmusik med våra fantastiska festivalartister!
14
June
Lunchkonsert 12:12
Våra svenska och internationella toppstudenter framför musikstycken under fem gratiskonserter.
12:12
13:00
KÖP BILJETT
Stora scenen
Gratis
FESTIVALPASS:
JA

Ta chansen att höra några av Sveriges och Europas mest lovande unga musiker framföra de musikstycken de arbetat med under vår akademivecka.

14
June
Camillas konsertbuss
Musikprofilen Camilla Lundberg ger en personlig introduktion tillkvällens konsert på vår direkt-elbuss t/r Stockholm-Ytterjärna.
17:15
18:00

För er som reser till Fairplay från Stockholm erbjuder vi under fre-sön 14-16 juni en unik möjlighet för såväl miljövänlig transport till Kulturhuset i Ytterjärna som förkovran i musikens förunderliga värld! Musikoraklet, tillika tv-personligheten Camilla Lundberg, håller en konsertintroduktion på bussen där hon med sitt entusiasmerande sätt delger sina personliga perspektiv på kvällens konsert och avtäcker några av musikens innersta hemligheter.

Bussen avgår från Stockholm Cityterminalen klockan 17:15. Resan tar ca 45 minuter enkelväg. Buss åter mot Stockholm avgår 21:15. Pris 50 kr tor.

OM CAMILLA LUNDBERG
Camilla Lundberg är välkänd som kulturjournalist från press, radio och tv. Hon började sin bana vid Musikradion som producent och programledare. I drygt tjugoår var hon anställd vid Expressens kulturredaktion som musikkritiker; en skrivargärning som bland annat resulterade i den Augustprisnominerade essäsamlingen Musikens myter. Under 2000-talet har Camilla framför allt varit verksam som musikchef vid SVTs kulturredaktion, där hon producerade programserier som Veckans konsert, Maestro och Camillas klassiska. Idag medverkar Camilla Lundberg regelbundet i Dagens Nyheter, CD-revyn i P2 och kulturpanelen i Gomorron Sverige. Med Carl Tofft gör hon Klassiska podden om berömda kompositörer för Sveriges Radio. Hon är även vinnare av SVTs kulturfrågesport Kontrapunkt hösten 2023.

14
June
Songs of Travel del I
Uruppförande av Djuro Zivkovics "Concerto Terrae", Andrea Tarrodis "Paradisfåglar" och mera med Gävle Symfoniorkester under ledning av Simon Crawford-Phillips
19:00
21:00

Edvard Grieg - Peer Gynt Suite no 1

Gävle symfoniorkester, Simon Crawford-Phillips

Djuro Zivkovic - Dubbelkonsert för cello, piano och orkester (uruppförande)

Jakob Koranyi, Peter Friis Johansson, Gävle symfoniorkester, Simon Crawford-Phillips

-PAUS-

Andrea Tarrodi - Paradisfåglar för stråkorkester

Gävle symfoniorkester, Simon Crawford-Phillips

Felix Mendelssohn-Bartholdy - Symfoni no 4 “Den Italienska”

Gävle symfoniorkester, Simon Crawford-Phillips
KÖP BILJETT
Stora scenen
280 SEK
FESTIVALPASS:
JA

I år är vi stolta över att vara en del av EU-projektet Songs of Travel, som utforskar teman som migration och resande, genom musik, forskning och interaktiva upplevelser. Tillsammans med tre andra festivaler och en spelutvecklare har vi beställt fem nya musikaliska verk och även skapat ett mobilspel som följer fem migranters livsöden och resor genom Europa. Resande och intryck från andra platser och sammanhang är den röda tråd som binder ihop festivalens program. Under öppningskonserten uruppförs ett av de fem verken, Djuro Zivkovics dubbelkonsert för cello, piano och orkester.

OM PROGRAMMET

Edvard Griegs älskade Peer Gynt-Suite baseras på Henrik Ibsens dramatiska saga om den äventyrlige Peer Gynt som reser runt i världen men förlorar sig själv i sina lögner och drömmar. Han söker efter kärlek, rikedom och mening, men inser till slut att han har försummat det enda som är viktigt: den trofasta Solveig som väntar på honom hemma.

Djuro Zivkovics Concerto Terrae, dubbelkonsert för cello, piano och orkester är ett av de verk som beställts i Songs of Travel. Serbisk-svenske Zivkovic har vunnit flera internationella priser och utmärkelser för sin originella och expressiva musik, bland annat the Grawemeyer Award som ofta liknas vid konstmusikens Nobelpris.

"Jag vill i dubbelkonserten framkalla en känsla av förundran och vördnad, frammana vår planets paradoxala natur - en bräcklig, men ändå motståndskraftig sfär, upphängd i rymdens storhet. Musiken kommer att framkalla en känsla av det heliga och uppmanar lyssnaren att begrunda sin plats i universums storslagna design.” - Djuro Zivkovic

När Andrea Tarrodi skrev Paradisfåglar lyssnade hon på en skiva med fågelljud, hon fick även inspiration till stycket efter att ha sett en naturfilm om de vackra och ovanliga varelserna. Hon skrev verket till Musica Vitae, som uruppförde det 2008.

Felix Mendelssohn-Bartholdys Symfoni no 4 “Den Italienska” är ett av hans mest populära och livsbejakande verk. Själv omnämnde Mendelssohn symfonin som “det gladaste stycket jag någonsin gjort”. Det skrevs efter att han rest runt i Italien och fascinerats av dess kultur, historia och landskap och just färgerna och atmosfären i landet sökte han fånga in i musiken. Symfonin har fyra satser: Allegro vivace, Andante con moto, Con moto moderato och ett avslutande vildsint Saltarello. Symfonin uruppfördes i London 1833, men Mendelssohn var inte nöjd med den och reviderade den flera gånger. Han publicerade den aldrig under sin livstid, utan den gavs ut först 1851 i sin ursprungliga version och blev omedelbart en given favorit på orkesterrepertoaren!

14
June
Late Night med Schumann
Ett personligt och avslappnat möte med våra artister i Kulturhusets foajé.
21:15
22:00

Fantasiestücke op. 73

Emil Jonason, Peter Friis Johansson

Pianokvartett i Ess-dur op. 47

Nurit Stark, Asbjørn Nørgaard, Torleif Thedéen, Finghin Collins

Välkommen till en avslappnad konsert i foajén med några av våra fantastiska festivalartister. På programmet står två älskade verk av Robert Schumann: Fantasiestücke för klarinett och piano samt den stora Pianokvartetten i Ess-dur!

OM PROGRAMMET

Fantasiestücke op. 73 är tre korta stycken som ursprungligen skrevs för klarinett och piano, men som ofta framförs på violin eller cello. Schumann var en mästare av tvära kast i musiken och dessa stycken är inget undantag. De har titlarna “Zart und mit Ausdruck” (Ömt och med uttryck), “Lebhaft, leicht” (Livligt, lätt) och “Rasch und mit Feuer” (Snabbt och med eld).

I det första stycket sjunger klarinetten en vacker melodi över pianots ackompanjemang, som ofta bjuder in till dialog mellan de två instrumenten. Det andra stycket är sprudlande och lekfullt och visar Schumanns humor och fantasi. Klarinetten och pianot utbyter snabba och lätta fraser, som ibland bryts av mer lyriska avsnitt. Det tredje stycket är ett passionerat och virtuost rondo, fullt av temperament och kraft. Det är som att klarinetten och pianot tävlar om att imponera på varandra med sina snabba löpningar, stora hopp och rytmiska figurer.

Pianokvartetten i Ess-dur op. 47 är ett av Schumanns mest kända och älskade kammarmusikverk. Den tillkom under hans “kammarmusikår” 1842, då han också skrev tre stråkkvartetter, en pianokvintett och en fantasi för violin och piano. Vid sidan om pianoverken hade Schumann tidigare främst komponerat för piano och röst, men inspirerades av sin hustru Clara, som var en framstående pianist och tonsättare, att utforska andra musikaliska former.

Pianokvartetten består av fyra satser: Allegro ma non troppo, Scherzo: Molto vivace, Andante cantabile och Finale: Vivace. Den första satsen är påfallande lyrisk och med en ständigt närvarande rastlös energi. Den andra satsen är tydligt inspirerad av scherzot i Mendelssohns Midsommarnattsdröm. Det är undflyende musik som sällan når över dynamiken piano.

Den tredje satsen har kritiserats för att möjligtvis vara för vacker, om det nu är möjligt. Cellon och violan har framträdande roller i att förmedla sångstämmorna i en sats som börjar vackert för att undervägs bli ännu vackrare. Den fjärde och sista satsen är en briljant och virtuos final som bygger på att fläta samman de olika stämmorna i flera grandiosa fugaton och som avslutar verket i fullständig triumf!

14
June
Open Skyspace med Jacob Kellermann
Upplev James Turells världsberömda Skyspace i perfekt symbios med gitarristen Jacob Kellermann.
21:15
22:45
KÖP BILJETT
Skyspace
600-800 SEK
FESTIVALPASS:
NEJ

Jacob Kellermann har etablerat sig som en av Skandinaviens mest aktiva och eftersökta gitarrister. Förutom att regelbundet spela över hela Sverige har han framträtt som solist och kammarmusiker internationellt i konserthus såsom Concertgebouw Amsterdam, Prinzregententheater och Gasteig München. Kellermann har släppt tre kritikerrosade album på skivbolaget BIS Records. Det senaste albumet som släpptes 2021, där han bl.a. tolkar Rodrigos klassiska gitarrkonsert Concierto de Aranjuez, belönades med en Grammis, Diapason D’or och utsågs till årets klassiska album i Dagens Nyheter. Albumet fick mycket positiv kritik internationellt och hyllades bland annat av The Guardian, The Times, Gramophone Magazine och Nederländska NRC.

Program:

T. Hosokawa – Dream Path

J. Cage – Dream  

J. Dowland – 2 sånger. I. A dream, II. Lachrymae

D. Akiva – ur Yiskor

M. De Falla – Homenaje

T. Hosokawa - 6 Japanese Songs (2022)

I “Sakura” (Cherry Blossom), II “Tooryanse”, III "Yamadera no Osho-san" (The Monk of the Mountain Temple

IV "Koujo no Tsuki" (Moon over the Deserted Castle), V "Kaasan no uta" (Song of Mother), VI "Edo no Komori Uta" (Lullaby of Edo)

L. Francesconi - Alborada  

S. Gubaidulina – Serenade

J. Tavener – Chant  

A. Barrios – Julia Florida

J. Cage – Dream
 
PRAKTISK INFORMATION:
Skyspace är en delvis utomhusupplevelse, vi rekommenderar att bära eller ta med varma kläder. Till skillnad från våra övriga konserter är konserten i Skyspace inte handikappanpassad.
 
Publiken möts i Kulturhusets foajé kl 21.15 (eller 10 minuter efter att konserten kl 19.00 är slut) för att gemensamt vandra till Skyspace.
 
PRISINFORMATION:
Skyspace är en exklusiv upplevelse med plats för endast 20 lyssnande personer. Biljettpriset är 800 kr, eller 600 kr för den som innehar festivalpass.
 
Konserten arrangeras även lördag den 15 juni kl 21.15

15
June
Bru(n)chkonsert!
Starta morgonen med härlig musik och god mat till tonerna av den brunchklingande tyske kompositören Max Bruch!
10:00
11:45

Max Bruch - Åtta stycken för klarinett, cello och piano

Emil Jonason, Jakob Koranyi, Daria van der Bercken
KÖP BILJETT
Vita Villan
100-250 SEK
FESTIVALPASS:
JA

Inte nog med att hans namn kan få det att vattnas i munnen, hans Åtta Stycken för klarinett, cello och piano är utsökt musik! Dessa stycken erbjuder stor variation och delas under konserten upp i anrättningar om två eller tre. Det kommer alltså finnas tid för såväl samtal som eftertanke och att uppslukas av musiken under denna bru(n)chkonsert!
 
PRAKTISK INFORMATION:
Konserten arrangeras i Vita huset, den paradvilla där Bruno Liljefors målade flera av sina mest fängslande tavlor.
 
För den som köper lösbiljett ingår mat och dryck i entrébiljetten.
 
För den som bokat festivalpass ingår endast konsertbiljetten, mat och dryck kan köpas till för en kostnad om 100 kr, förbokas separat i bokningssystemet vid köp av festivalpass eller genom att maila oss på contact@jarnafestivalacademy.com senast 24 timmar innan konsertens början.

15
June
Lunchkonsert 12:12
Våra svenska och internationella toppstudenter framför musikstycken under fem gratiskonserter.
12:12
13:00
KÖP BILJETT
Vita villan
Gratis
FESTIVALPASS:
JA

Ta chansen att höra några av Sveriges och Europas mest lovande unga musiker framföra de musikstycken de arbetat med under vår akademivecka.

15
June
Running for Beethoven konserten
Upplev det glädjefyllda jätteevenemanget Running for Beethoven som konsertpublik i vår stora konsertsal!
14:00
14:45

Ludwig van Beethovens femte symfoni, Ödessymfonin
Allegro con brio
Andante con moto
Scherzo: Allegro
Allegro – Presto

Gävle Symfoniorkester, Simon Crawford-Phillips
KÖP BILJETT
Stora scenen
Gratis
FESTIVALPASS:

På plats på scenen i Kulturhuset i Ytterjärna finns Gävle Symfoniorkester under ledning av Simon Crawford-Phillips som framför Beethovens femte symfoni, även känd som Ödessymfonin. Ta chansen att höra denna mäktiga musik och även att heja fram din favoritlöpare vid loppets start som går genom konsertsalen. På storbildsskärm i salen visas direktsända bilder från loppet vilka förstärker musikens i allra högsta grad fysiska dimension.
 
Konserten inleds med en kort ouvertyr i samband med löparnas uppvärmning.
 
Fri entré
 
Läs mer om Running for Beethoven här.

15
June
Running for Beethoven loppet
Sveriges mest klassiska lopp hålls före tredje året i rad. En glädjefylld kombination av ett motionslopp och en symfonisk konsert!
14:00
14:45

På plats på scenen i Kulturhuset i Ytterjärna finns Gävle Symfoniorkester under ledning av Simon Crawford-Phillips som framför Beethovens femte symfoni, även känd som Ödessymfonin. Löparna startar inne i konsertsalen och springer sedan en 2,5 kilometer lång slinga med högtalare längs vägen som sänder musiken under hela loppet. Utmaningen att komma i mål innan symfonin är slut, vilket tar ca 30 minuter.
 
Efter loppet finns det möjlighet att köpa lunch eller fika i vårt trevliga café för alla tävlande och deras publik som kan besöka evenemanget kostnadsfritt i stora salen. Kl 16.00 fortsätter festivalen med konserten Assassination of the Duke of Guise/Songs of Travel som är ett spännande möte mellan stumfilm och mobilspel i stora salen. Kvällen kan sedan avslutas med ytterligare två konserter på kammarmusikfestivalen Fairplay Chamber Music.
 
Nytt för i år att startplats till loppet ingår vid kör av Festivalpasset. Läs mer om Running for Beethoven här.
 
PRAKTISK INFORMATION:
Originalutmaningen är 5 kilometer men loppet har även en gång- och en springa-fortklass (2,5 km respektive 7,5 km).
 
Det finns möjlighet att duscha och byta om på plats.

15
June
Stumfilm och spel
En tvådelad konsertupplevelse med uruppförande av Elaine Agnews soundtrack till spelet Songs of Travel som spelas live på storbildsskärm
16:00
17:30

Del 1 - Stumfilm: Assassination of the Duke of Guise
Musik av Camille Saint-Saens

Ylva Larsdotter, Guro Kleven Hagen, Asbjørn Nørgaard, Jakob Koranyi, Daria van den Bercken, Peter Friis Johansson

Del 2 - Spel: Songs of Travel
Musik av Elaine Agnew

Jack Gutmann, Emil Jonason, Ylva Larsdotter, Guro Kleven Hagen, Asbjørn Nørgaard, Jakob Koranyi, Magdalena Meitzner, Peter Friis Johansson
KÖP BILJETT
Stora scenen
150 SEK
FESTIVALPASS:
JA

Stumfilmen The Assassination of the Duke of Guise från 1917 är en milstolpe inom filmens utveckling. Den är ett historiskt drama som skildrar mordet på den franske adelsmannen och krigsherren Henrik I av Guise år 1588, och är ett av de allra första exemplen på musik som skrevs specifikt för en film. Den franska tonsättaren Camille Saint-Saëns komponerade sex stycken för piano, harmonium och stråkar som följer filmens handling och stämning. Musiken och filmen har en speltid på cirka 17 minuter.
 
Spel Songs of Travel är en del av EU-projektet med samma namn. Spelet består av fem kapitel som utforskar olika aspekter av migration genom att följa personliga berättelser från fem individer som flyr sina hemländer till en ny början i Europa. Musiken är ett av Fairplay Chamber Music och har komponerats av irländska Elaine Agnew.

15
June
Camillas konsertbuss
Musikprofilen Camilla Lundberg ger en personlig introduktion tillkvällens konsert på vår direkt-elbuss t/r Stockholm-Ytterjärna.
17:15
18:00

För er som reser till Fairplay från Stockholm erbjuder vi under fre-sön 14-16 juni en unik möjlighet för såväl miljövänlig transport till Kulturhuset i Ytterjärna som förkovran i musikens förunderliga värld! Musikoraklet, tillika tv-personligheten Camilla Lundberg, håller en konsertintroduktion på bussen där hon med sitt entusiasmerande sätt delger sina personliga perspektiv på kvällens konsert och avtäcker några av musikens innersta hemligheter.

Bussen avgår från Stockholm Cityterminalen klockan 17:15. Resan tar ca 45 minuter enkelväg. Buss åter mot Stockholm avgår 21:15. Pris 50 kr tor.

OM CAMILLA LUNDBERG
Camilla Lundberg är välkänd som kulturjournalist från press, radio och tv. Hon började sin bana vid Musikradion som producent och programledare. I drygt tjugoår var hon anställd vid Expressens kulturredaktion som musikkritiker; en skrivargärning som bland annat resulterade i den Augustprisnominerade essäsamlingen Musikens myter. Under 2000-talet har Camilla framför allt varit verksam som musikchef vid SVTs kulturredaktion, där hon producerade programserier som Veckans konsert, Maestro och Camillas klassiska. Idag medverkar Camilla Lundberg regelbundet i Dagens Nyheter, CD-revyn i P2 och kulturpanelen i Gomorron Sverige. Med Carl Tofft gör hon Klassiska podden om berömda kompositörer för Sveriges Radio. Hon är även vinnare av SVTs kulturfrågesport Kontrapunkt hösten 2023.

15
June
Songs of Travel del II
Konserten speglar fysiskt och själsligt resande med bl a uruppförandet av beställningsverket "Voyage" signerat kurdiske Hawar Tawfiq.
19:00
21:00

Sergei Prokofiev - Hebreisk Ouvertyr

Emil Jonason, Nurit Stark, Guro Kleven Hagen, Asbjørn Nørgaard, Daniel Thorell, Daria van den Bercken

Valentin Silvestrov

ur Tre Bagateller op.1

ur 4 Stücke op.2

Daria van der Bercken

Hawar Tawfiq - Voyage (uruppförande)

Alexandra Büchel, Emil Jonason, Nurit Stark, Daniel Thorell, Magdalena Meitzner, Daria van den Bercken

-PAUS-

Frederic Chopin - Ballade no 4 i f-moll

Finghin Collins

Ralph Vaughan-Williams - Songs of Travel

Jakob Högström, Finghin Collins
KÖP BILJETT
Stora scenen
280 SEK
FESTIVALPASS:
JA

Denna kvällskonsert är en del av EU-projektet Songs of Travel och speglar olika aspekter av resande, såväl fysiskt som själsligt. Vi får omslutas av musik med ursprung från många geografiska platser och ofta med relation till dramatiska kontexter.

Att resa är ett magiskt fenomen, som förvandlar den gamla personen till en ny person. Ur denna synvinkel är vårt liv en resa med slutdestinationen att möta vår död.” - Hawar Tawfiq

OM PROGRAMMET

Sergei Prokofievs Hebreiska Ouvertyr skrevs 1919 i USA med inspiration av en samling judiska folkmelodier. Verket är skrivet för den ovanliga kombinationen klarinett, stråkkvartett och piano, och klangvärlden för tankarna till Klezmer och annan judisk musik.

Därefter följer ett urval kortare verk för solopiano av den ukrainske tonsättaren Valentin Silvestrov framförda av Daria van der Bercken. Silvestrovs djupt meditativa och stämningsfulla pianomusik har beskrivits som "tysta sånger", som uttrycker en längtan efter det förlorade och det eviga.

Festivalens andra beställningsverk är signerat den kurdiske tonsättaren Hawar Tawfiq, numera baserad i Nederländerna. Verket Voyage är skrivet för kammarensemble och sång baseras på texter av den persiska 1200-talspoeten och mystikern Jalal al-din Rumi. Rumis dikter ger uttryck för den sufiska mystiken och han använder sig av rika bilder och symboler för att skildra kärlekens gränslöshet och religionens innersta väsen.

Chopins Ballade i f-moll, ett av hans mest omtyckta och dramatiska verk för piano, i tolkning av Finghin Collins. Balladen är ett exempel på Chopins geniala förmåga att skapa en berättelse med musik som väcker starka känslor hos lyssnaren. Chopin skrev balladen mellan 1842 och 1843, under en period då han reste mellan Paris och Nohant, där han bodde tillsammans med sin älskade George Sand.

Konserten avslutas med Ralph Vaughan-Williams sångcykel Songs of Travel med texter av Robert Louis Stevenson. Sångerna skildrar en resandes upplevelser och reflektioner och uttrycker både vandringslust, skönhet, kärlek, tvivel, ensamhet och andlighet. Vaughan-Williams skrev sångerna mellan 1901 och 1904 och de har blivit ett av hans allra mest framförda verk.

15
June
Late night i foajén
Upplev ett musikaliskt möte med Simon Crawford-Philips och Ylva Larsdotter i Kulturhusets foajé.
21:15
22:00

Road Movies av John Adams

Piano - Simon Crawford-Phillips. Violin - Ylva Larsdotter.
KÖP BILJETT
Foajén
Ingår i Öppningskonserten
FESTIVALPASS:
JA

Late Night-konserten är 40 minuter lång, bland annat spelas verket Road Movies av John Adams.

15
June
Open Skyspace med Jacob Kellermann
Upplev James Turells världsberömda Skyspace i perfekt symbios med gitarristen Jacob Kellermann.
21:15
22:45
KÖP BILJETT
Skyspace
600-800 SEK
FESTIVALPASS:
NEJ

Jacob Kellermann har etablerat sig som en av Skandinaviens mest aktiva och eftersökta gitarrister. Förutom att regelbundet spela över hela Sverige har han framträtt som solist och kammarmusiker internationellt i konserthus såsom Concertgebouw Amsterdam, Prinzregententheater och Gasteig München. Kellermann har släppt tre kritikerrosade album på skivbolaget BIS Records. Det senaste albumet som släpptes 2021, där han bl.a. tolkar Rodrigos klassiska gitarrkonsert Concierto de Aranjuez, belönades med en Grammis, Diapason D’or och utsågs till årets klassiska album i Dagens Nyheter. Albumet fick mycket positiv kritik internationellt och hyllades bland annat av The Guardian, The Times, Gramophone Magazine och Nederländska NRC.

Program:

T. Hosokawa – Dream Path

J. Cage – Dream  

J. Dowland – 2 sånger. I. A dream, II. Lachrymae

D. Akiva – ur Yiskor

M. De Falla – Homenaje

T. Hosokawa - 6 Japanese Songs (2022)

I “Sakura” (Cherry Blossom), II “Tooryanse”, III "Yamadera no Osho-san" (The Monk of the Mountain Temple

IV "Koujo no Tsuki" (Moon over the Deserted Castle), V "Kaasan no uta" (Song of Mother), VI "Edo no Komori Uta" (Lullaby of Edo)

L. Francesconi - Alborada  

S. Gubaidulina – Serenade

J. Tavener – Chant  

A. Barrios – Julia Florida

J. Cage – Dream


 
PRAKTISK INFORMATION:
Skyspace är en delvis utomhusupplevelse, vi rekommenderar att bära eller ta med varma kläder. Till skillnad från våra övriga konserter är konserten i Skyspace inte handikappanpassad.
 
Publiken möts i Kulturhusets foajé kl 21.15 (eller 10 minuter efter att konserten kl 19.00 är slut) för att gemensamt vandra till Skyspace.
 
PRISINFORMATION:
Skyspace är en exklusiv upplevelse med plats för endast 20 lyssnande personer. Biljettpriset är 800 kr, eller 600 kr för den som innehar festivalpass.
 
Konserten arrangeras även fredag den 14 juni kl 21.15

16
June
Yoga med Bach
En unik kombination av två djupgående och själsliga konstarter – Bachs tidlösa musik och yoga.
10:00
11:00
Ylva Larsdotter, Jakob Koranyi

Här du får möjlighet att utforska din kropp och själ genom rörelse och musik. Yogan är anpassad för både nybörjare och erfarna och leds av en erfaren yogalärare från Trosa Hot Yoga. I varje djup pose får du lyssna till ett musikstycke av den store mästaren Johann Sebastian Bach som framförs på cello eller violin.
 
Upplev en magisk och berikande stund tillsammans med våra musiker och erfarna yogainstruktör.
 
PRAKTISK INFORMATION:
Ingen förkunskap inom yoga är nödvändig. Evenemanget individanpassas delvis och är lämpligt för alla i åldern 15-99 år.
 
Ta gärna med din en egen yogamatta och bekväma kläder.

16
June
Lunchkonsert 12:12
Våra svenska och internationella toppstudenter framför musikstycken under fem gratiskonserter.
12:12
13:00
KÖP BILJETT
Stora scenen
Gratis
FESTIVALPASS:
JA

Ta chansen att höra några av Sveriges och Europas mest lovande unga musiker framföra de musikstycken de arbetat med under vår akademivecka.

16
June
Mikrokonserter + Klimatvandringen
Sex minikonserter - inklusive Karmit Fadaels uruppförande - i kombination med gemensam klimatvandring i området runt Kulturhuset.
14:00
17:30

Ett nytt inslag på årets festival är de sex mikrokonserter som arrangeras under söndagseftermiddagen kl 14.00-17.30. Som åhörare väljer du själv vilka av konserterna du vill besöka och det är fullt möjligt att höra dem alla! Samtliga konserter hålls i Kulturhusets vackra konsertsal.

De tre sista konserterna ingår i evenemanget Klimatvandringen, speciellt framtaget för Fairplays publik. Biljetten ger tillträde till Klimatvandringen men konserterna kan även avnjutas separat om så önskas. För mer information om Klimatvandringen var god se den specifika programpunkten nedan!

PROGRAM
14.00 Pianorecital med Finghin Collins
Den irländske stjärnpianisten Finghin Collins inleder eftermiddagen med ett personligt program framfört på vår nya Bösendorfer Vienna Concert Grand flygel!

Clara Schumann - Variationer över ett tema av Robert Schumann
 
14.20 CLAMAVI med Torleif Thedéen
Torleif Thedéen framför Arne Nordheims solostycke CLAMAVI, inspirerat av Psalm 141.
 
14.40 Pianorecitalen Human: Nature, an imaginary suite med Daria van den Bercken
Daria van den Bercken är en prisbelönt nederländsk-rysk pianist som är känd för sina många nyskapande projekt.

Francois Couperin - Les lis naissants
Sergie Rachmaninov - Lilacs op.21 no 5
Franz Liszt - Concertetude Waldesrauschen
Lili Boulanger - D'un jardin clair
Fredric Rzewski - Winnsboro Cotton Mill Blues
 
15.10 On Resilience (uruppförande)
Kompositören Karmit Fadael (Israel/Holland) har som en del av EU-projektet Songs of Travel rest genom Europa och under sina resor komponerat ett nytt verk för solocello och dans som här framförs av Daniel Thorell.

15.35 Vandring 1


16.00 Bartok Solosonat för violin med Nurit Stark
När tidningen Gramophone utsåg årets bästa skivor 2023 föll valet av instrumentalmusik på Nurit Starks inspelning av Béla Bartóks sonat för soloviolin. Av mer än hundra recenserade skivor i denna kategori var alltså denna inspelning den allra bästa och det är en stor glädje att presentera detta makalösa verk i Nurits hisnande tolkning på årets festival.

16.30 Vandring 2
 
17:00 W A Mozart Sonat för två flyglar
Mozarts pianomusik är känd för sin sprudlande glädje, och med två pianister och dito flyglar blir glädjen upphöjd i kvadrat! Det är en sällsynt upplevelse att få höra denna musik på två konsertflyglar av högsta kvalitet som annars endast de största konserthusen kan erbjuda. Framför musiken gör Finghin Collins och Daria van den Bercken som inledde eftermiddagen med varsitt soloprogram.

Slut ca 17.30

16
June
Klimatvandringen
Klimatvandringen är en upplevelse speciellt framtagen för Fairplay’s publik och leds av naturvägledarna Emelie Envall och Per Bengtson.
15:30
17:30

Medverkande:

Emelie Envall, Per Bengtson, Daniel Thorell, Nurit Stark, Finghin Collins, Daria van den Bercken

Klimatvandringen är skapad av prof Alasdair Skelton och naturvägledarna Per Bengtson och Emelie Envall. Tillsammans med Fairplay har de nu gjort en ny version där de tar tillvara på FCMs unika resurser. Biljetten innehåller tre konserter i stora salen samt två vägledda promenader i den omgivande naturen. Här vävs musiken samman med reflektioner kring vår relation till naturen, tankar om klimatkrisens närvaro och allvar samt vår egen roll i lösningen.

PROGRAM
Klimatvandringen börjar 15:10 med konsert i stora salen där vi även ger en kort introduktion till evenemanget.

15:10 Konsert - Karmit Fadael, uruppförande för cello och dans, Daniel Thorell - cello
15:35 Vandring från stora salen
16:00 Konsert - Bartok sonat för soloviolin, Nurit Stark - violin
16:30 Vandring från stora salen
17:00 Konsert - Mozart Sonat för två flyglar, Finghin Collins, Daria van den Bercken - piano

16
June
Camillas konsertbuss
Musikprofilen Camilla Lundberg ger en personlig introduktion till kvällens konsert på vår direkt-elbuss t/r Stockholm-Ytterjärna.
17:15
18:00

För er som reser till Fairplay från Stockholm erbjuder vi under fre-sön 14-16 juni en unik möjlighet för såväl miljövänlig transport till Kulturhuset i Ytterjärna som förkovran i musikens förunderliga värld! Musikoraklet, tillika tv-personligheten Camilla Lundberg, håller en konsertintroduktion på bussen där hon med sitt entusiasmerande sätt delger sina personliga perspektiv på kvällens konsert och avtäcker några av musikens innersta hemligheter.

Bussen avgår från Stockholm Cityterminalen klockan 17:15. Resan tar ca 45 minuter enkelväg. Buss åter mot Stockholm avgår 21:15. Pris 50 kr tor.

OM CAMILLA LUNDBERG
Camilla Lundberg är välkänd som kulturjournalist från press, radio och tv. Hon började sin bana vid Musikradion som producent och programledare. I drygt tjugoår var hon anställd vid Expressens kulturredaktion som musikkritiker; en skrivargärning som bland annat resulterade i den Augustprisnominerade essäsamlingen Musikens myter. Under 2000-talet har Camilla framför allt varit verksam som musikchef vid SVTs kulturredaktion, där hon producerade programserier som Veckans konsert, Maestro och Camillas klassiska. Idag medverkar Camilla Lundberg regelbundet i Dagens Nyheter, CD-revyn i P2 och kulturpanelen i Gomorron Sverige. Med Carl Tofft gör hon Klassiska podden om berömda kompositörer för Sveriges Radio. Hon är även vinnare av SVTs kulturfrågesport Kontrapunkt hösten 2023.

 

16
June
Songs of Travel del III
Uruppförande av Lasse Thoresens "Every Minute Opens a Door" samt musik av Amy Beach, Franz Liszt och 150-årsjubilaren Arnold Schönberg
19:00
21:00

Amy Beach - Romans för violin och piano

Guro Kleven Hagen, Finghin Collins

Franz Liszt - ur 3 Sonetti del Petrarca

Peter Friis Johansson

Arnold Schönberg - Ode to Napoleon

Carl Ackerfeldt, Nurit Stark, Guro Kleven Hagen, Asbjørn Nørgaard, Daniel Thorell, Peter Friis Johansson

-PAUS-

Lasse Thoresen - Every Minute Opens a Door

Alexandra Büchel, Guro Kleven Hagen, Jakob Koranyi, Finghin Collins

Amy Beach - Pianokvintett i fiss-moll
Adagio - Allegro moderato
Adagio espressivo
Allegro agitato - Adagio come prima - Presto

Guro Kleven Hagen, Nurit Stark, Asbjørn Nørgaard, Torleif Thedéen, Peter Friis Johansson
KÖP BILJETT
Stora scenen
280 SEK
FESTIVALPASS:
JA

På konserten får vi höra verk av fyra kompositörer som på olika sätt har utforskat resandet och mötet med andra kulturer, ett av dessa är festivalens femte och sista beställningsverk.

OM PROGRAMMET

Vi inleder med en bitterljuv Romans för violin och piano av Amy Beach som räknas som den första framgångsrika amerikanska kvinnliga kompositören. Romansen skrevs till hennes make som en bröllopspresent, ett bröllop som i mycket innebar slutet på Beachs karriär som pianist men samtidigt början på hennes tonsättarbana.

Franz Liszts Petrarca-sonetter skrevs ursprungligen som sånger med text av den italienske renässanspoeten Francesco Petrarca men senare skrev Liszt om dem i versioner för solopiano som en del av hans andra samling stycken med namnet Pilgrimsår och det är denna version vi möter här. Sonetterna är exempel på Liszts sena stil som kännetecknas av rik harmonik och ett enormt andligt djup.

Med verket Ode to Napoleon hyllar vi den jubilerande Arnold Schönberg som skulle ha fyllt 150 år 2024. Schönberg räknas som en av de allra mest inflytelserika och nyskapande kompositörerna och detta verk skrevs 1942 i USA dit Schönberg tvingats fly under andra världskriget. Schönberg bygger verket kring en dikt av Lord Byron, som kritiserade Napoleon för hans maktlystnad och grymhet och verket kan ses som en protest mot tyranni och diktatur. Sättningen med recitatör, pianist och stråkkvartett är typisk Schönbergsk och i verket blandas element från både tonal och atonal musik i en hyllning till frihetens ideal.

Efter paus återvänder vi till nutiden med ett verk av den norske kompositören och professorn Lasse Thoresen. Every Minute opens a door är ett beställningsverk för Songs of Travel-projektet, och är en musikalisk reflektion över migrationens utmaningar och möjligheter.

Utgångspunkten för mitt stycke kommer att vara Vladimir Levchevs dikt The Refugee, som slutar med de övertygande orden: vi har kanske rest till evigheten.” - Lasse Thoresen

Konserten avslutas med Amy Beach vars musik vi också mötte inledningsvis. Pianokvintetten räknas som hennes kanske allra mest lyckade verk och har blivit en favorit bland många såväl konsertbesökare som musiker. Kvintetten skrevs efter en resa till Europa där hon studerade fransk och tysk musik och här kan anas influenser från både Brahms och fransk impressionism, samtidigt som Amy Beachs egen starka musikaliska identitet ständigt lyser igenom!

17
June
Lunchkonsert 12:12
Våra svenska och internationella toppstudenter framför musikstycken under fem gratiskonserter.
12:12
13:00
KÖP BILJETT
Stora scenen
Gratis
FESTIVALPASS:
JA

Ta chansen att höra några av Sveriges och Europas mest lovande unga musiker framföra de musikstycken de arbetat med under vår akademivecka.

17
June
Sara Parkman
Sara Parkman har spelat för utsålda konserthus, klubbar och teatrar och nu fortsätter segertåget på Fairplay Chamber Music.
19:00
21:00
KÖP BILJETT
Stora scenen
280 SEK
FESTIVALPASS:
JA

På festivalen samarbetar Sara Parkman med flera av våra festivalartister i en unik konsert.

Sara Parkman är folkmusikern som ifrågasatt och omfamnat traditioner så ogenerat och genomtänkt att hon skapat sig ett eget musikaliskt universum – och med det blivit den samtida svenska folkmusikens stora affischnamn. Efter tre hyllade soloalbum är det idag lika självklart att höra hennes musik pulsera ut över dimman i sommarnattens skogsrejv som det är att se henne framföra den live i folkkära tv-program.

Genom åren har Sara Parkman flerfaldigt prisats vid Folk- och Världsmusikgalan, tilldelats Dagens Nyheters Kulturpris och – som på Manifestgalan tidigare i år – utsetts till årets bästa liveakt. När hennes senaste album Eros Agape Philia gavs ut i oktober möttes det av översvallande recensioner. Nöjesguiden delade ut sitt allra högsta betyg och skrev: ”Det är folkligt, mystiskt, mäktigt och modernt”, och skivan har legat högst upp på DN:s albumtopplista i inte mindre än fem veckor.

18
June
Lunchkonsert 12:12
Våra svenska och internationella toppstudenter framför musikstycken under fem gratiskonserter.
12:12
13:00
KÖP BILJETT
Stora scenen
Gratis
FESTIVALPASS:
JA

Ta chansen att höra några av Sveriges och Europas mest lovande unga musiker framföra de musikstycken de arbetat med under vår akademivecka.

18
June
Grande Finale!
Festivalen avslutas med en konsert där unga musikstudenter möter våra erfarna festivalmusiker i en Grande finale!
19:00
21:30
KÖP BILJETT
Stora scenen
280 SEK
FESTIVALPASS:
JA

Programmet består av fyra älskade verk som delats upp mellan olika ensembler. Resultatet blir ett samarbete mellan våra musikstudenter och festivalmusiker där alla får chans att bidra till den stora helheten.

PROGRAM:

Franz Schubert - Overture i c-moll
Giovanna Sevi, Svetlana Riger, Asbjørn Nørgaard, Caroline Hansen, Douwe Eisses

Amanda Maier-Röntgen - Pianokvartett i e-moll
1. Allegro

Finghin Collins, Dora Lapuste, Klara Kotarsky, Annika Valkeajoki

2. Andante
Gustav Schantz, Janina Olszewska, Alvin Sunding, Jakob Koranyi

3. Presto con fuoco
Daria van den Bercken, Guilherme Perez, Meeri Mäenpää, Herman Pellbäck

4. Finale: Largo espressivo - Allegro vivace
Julija Sadaunykaite, Adriana Černiukaitė, Asbjørn Nørgaard, Clara Simpson

-PAUS-

Claude Debussy - ur 6 Épigraphes Antique
1. Pour invoquer Pan, dieu du vent d'été ("To invoke Pan, god of the summer wind")
3. Pour que la nuit soit propice ("In order that the night be propitious")
6. Pour remercier la pluie au matin ("To thank the morning rain")
Astri Aareskjold, Peter Friis Johansson

Felix Mendelssohn - Pianotrio no 1 i d-moll
1. Molto Allegro agitato

Gustav Schantz, Luise Kallmeyer, Jakob Koranyi

2. Andante con moto tranquillo
Gustav Schantz, Guro Kleven Hagen, Eric Drougge

3. Scherzo: Leggiero e vivace
Herman Pellbäck, Guro Kleven Hagen, Eric Drougge

4. Finale: Allegro assai appassionato
Herman Pellbäck, Guro Kleven Hagen, Filip Graden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Producent
Magda Boreson
+46 (0) 704 – 53 33 83
contact@jarnafestivalacademy.com
Akademiansvarig
Pauline Claise
+46 (0) 737 173 898
academy@jarnafestivalacademy.com